12 de febrer del 2010

EN TEMPS DE CRISI AFLORA LA NECESSITAT DE FORMACIÓ EN GESTIÓ EMPRESARIAL

Catalunya és un país en el qual la riquesa és generada per petites i mitjanes empreses, fruit de l’esperit de treball i superació propis de la nostra gent.

En aquests moments, són precisament aquestes empreses les que pateixen més la crisi econòmica i financera. Només cal veure els resultats que darrerament estan presentant les grans empreses per adonar-se de qui està carregant realment amb el pes de la crisi.

Sovint les persones que estan al capdavant d’aquestes petites i mitjanes empreses són emprenedors que van iniciar la seva aventura empresarial per vocació o perquè coneixien molt bé el seu ofici, però ho feien mancats d’una formació en gestió empresarial i, encara menys, amb formació financera.

Avui en moltes d’aquestes empreses es troba a faltar una bona formació en aquests àmbits. I precisament l’actual situació econòmica fa que s’hagi d’afinar molt en el control de gestió i en les decisions d’àmbit financer. On abans potser no era necessari, perquè els números sempre eren positius, avui “el color” d’aquests números depèn d’un bon control de gestió i de decisions encertades.

Actualment també ja és necessari que els responsables d’altres àrees funcionals, que no són pròpiament la gerència o la financera, tinguin un mínim de coneixements en gestió empresarial.

L’empresari o gerent que en aquests moments no té criteri financer es presenta amb una posició de feblesa davant d’una negociació o renovació de línies de crèdit.

És important també conèixer determinats productes financers que fins ara no eren habituals i que poden ser molt útils en aquests temps de restricció del crèdit. Productes que, moltes vegades, malauradament tampoc coneixen els empleats de banca que atenen a les empreses.

Darrerament, i cada vegada més sovint, l’empresari afronta situacions tant extremes com haver-se de plantejar la incorporació de socis inversors que aportin liquiditat a l’empresa o, inclús, arriba a plantejar-se la possibilitat de vendre la pròpia empresa. En aquests casos, també són necessaris coneixements i formació financera per protegir-se de negociacions abusives.

Per tot plegat és urgent dotar els nostres empresaris i directius de bona formació en gestió empresarial i uns mínims coneixements financers per tal d’afrontar amb més garanties els temps difícils que se’ns presentaran en els propers anys.

Bookmark and Share

2 Comments:

Josep Margalef said...

Jordi

Estic absolutament d'acord amb el què dius.

Hi afegiria, tal i com em trobo, que és necessari fer entendre a tothom, sobretot a aquest col.lectiu de gestors de Pimes, la importància de visualitzar el mig termini, i sobretot, el llarg termini.

Diàriament veig la dinàmica dels resultats "per demà", que si bé poden garantir la hipotètica subsistència immediata, moltes vegades condicionen i paralitzen la situació més endavant. Tot això, contaminant el mercat, sigui el que sigui.

I per altra banda, demano una reflexió seria respecte els agents de banca que assessoren les empreses. Sovint el seu nivell no s'ajusta al que necessitem.

Enhorabona per les teves reflexions "facebuquianes". Les segueixo, i les comparteixo.

Jordi SOLÉ i TUYÀ said...

Hola Josep,

M'alegra saber que comparteixes la meva opinió.

És cert que darrerament les empreses han passat una bona temporada amb "les llums curtes", segurament forçades per la situació.

Però és imprescindible que posin "les llums llargues" ràpidament per poder començar a planificar a mig i llarg termini.

Per altra banda, és una llàstima que les entitats financeres, sobretot les petites i mitjanes caixes d'estalvi catalanes, hagin fet l'important creixement dels darrers anys nudrint-se de personal poc qualificat o, si més no, només qualificat per èpoques de vaques grasses però poc qualificat per temps de penúries com els actuals, on es requereixen més coneixements financers i més "tacte" amb les empreses.